Ceska-Cesta-K-Uhlikove-Neutralite.jpg

Česká cesta k uhlíkové neutralitě

Tomáš Wiedermann Jiří Švejcar Peter Ondko Jan Siuda Matyas Theuer Pavel Řehák Milan Vašina Kateřina Polanská

Přechod na ekologičtější ekonomiku, jehož cílem jsou nulové emise skleníkových plynů do roku 2050, se v Evropě zrychluje. Panuje obecná shoda, že pro zastavení změny klimatu a pro dlouhodobě lepší kvalitu života je transformace nezbytná. EU proto přijímá nové politiky a regulace a jednotlivé členské státy promýšlejí, kudy jejich transformace povede. Motivací však není pouze ochrana životního prostředí, ale také zahájení nových aktivit a zvýšení ekonomické výkonnosti.

Současná situace představuje jedinečnou příležitost, která může překreslit hospodářskou mapu Evropy. Země, které se ji chopí, budou schopny vyvíjet a exportovat technologie s vysokou přidanou hodnotou. Tímto způsobem budou akcelerovat svůj ekonomický růst a zlepšovat životní úroveň a blahobyt svých občanů.

Cílem této studie je poskytnout základní údaje o předpokládaných dlouhodobých investicích a o ekonomických dopadech na základě pravděpodobného dekarbonizačního scénáře a rozvinout diskusi nad nezbytnými opatřeními, která by měla zajistit, aby cesta k uhlíkové neutralitě byla pro Českou republiku ekonomicky výhodná, a to i v kontextu hospodářské soutěže s ostatními zeměmi.

Celou studii si stáhněte na odkazu níže.

PDF ke stažení v češtině

PDF ke stažení v angličtině